Casting tips

Als model moet je vaak castings afgaan. Hoe maak je tijdens zo'n casting de beste indruk en wat is allemaal verstandig om te doen om de meeste kans te krijgen op de klus.

TIP 1: Lees de briefing

Zorg ervoor dat je de briefing van tevoren goed hebt gelezen. In deze briefing staat altijd belangrijke informatie. Wanneer je deze niet hebt gelezen kan het zijn dat je cruciale dingen niet mee neemt. Hierdoor kom je al snel onvoorbereid over en de casting director denkt dan dat je de casting niet serieus neemt. Lees dus altijd de briefing goed door en markeer eventueel de belangrijke dingen.

TIP 2: Leer het bedrijf kennen

Zoek voor de casting het bedrijf op waar je de casting bij gaat houden. Wanneer je interesse hebt getoond in de werkzaamheden van een bedrijf kom je gelijk meer geïnteresseerd over bij de casting director. Dit geeft je altijd een streepje voor op de modellen die dit niet hebben gedaan. Daarnaast helpt het om een gesprek te starten. Castings kunnen best spannend zijn, door iets van het bedrijf op te brengen begint het gesprek te lopen en is de spanning gelijk al een stuk minder.

TIP 3: Geen familie meenemen (behalve als je jonger dan 16 bent)

Laat je vrienden en familie thuis. Het komt niet professioneel en zelfstandig over wanneer je hen mee neemt naar een casting. Daarnaast worden ze toch altijd gevraagd om buiten te blijven wachten wanneer jij de casting moet doen. De enige uitzondering op de regel is als je jonger dan 16 jaar bent. Een ouder mag dan best mee naar en casting maar deze wordt dan alsnog gevraagd om buiten te blijven wachten gedurende de casting.

TIP 4: Straal professionaliteit uit

Bij een casting wil je laten zien dat je professioneel en prettig bent om mee te werken. Een manier om deze professionaliteit uit te stralen is door middel van je outfit. Het is belangrijk je altijd te kleden voor de casting waar je naartoe gaat. Vrouwen kunnen het beste een mooie zwarte strakke jurk dragen of een skinny jeans met een shirt die aansluit aan je lichaam. Daaronder een paar mooie neutrale pumps. De mannen kunnen het beste een skinny jeans aandoen met een effen shirt en daaronder neutrale nette schoenen.

Dit zijn de richtlijnen die je in principe altijd kan volgen tenzij anders vermeld in de briefing.

TIP 5: Wees op tijd!

Zorg ervoor dat je altijd op tijd aanwezig bent bij een casting. Beter nog is dat je er 10 minuten van tevoren bent. Als je te laat komt laat je de casting director wachten en dit geeft nooit een goede eerste indruk. Daarnaast is het in de modellenwereld erg belangrijk dat je altijd op tijd bent omdat je anders een heel team op je laat wachten en tijd is geld. Wanneer je bij de casting al te laat komt, kan de casting director denken dat je waarschijnlijk vaker te laat zal komen en dat is niet de houding waar hij naar op zoek is.

TIP 6: Geen of weinig make-up

Een casting director wil vaak dat de natural beauty van de modellen tijdens de casting goed zichtbaar is. Zorg er dus voor dat je niet te veel make-up op hebt en laat je haar in zijn natuurlijke staat. Alleen even wassen en borstelen is dus al genoeg. Met dit beeld kan de casting director het beste bepalen of jij diegene bent waar ze naar op zoek zijn.

TIP 7: Bereid je goed voor

Wees erop voorbereid dat je wat dingen moet laten zien. Dit kan variëren tot je catwalkloopje tot aan een paar snelle foto's die van je worden gemaakt. Zorg dat je dit hebt voorbereid zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de casting. Dit geeft ook als voordeel dat de casting snel verloopt en dat de casting director het gemakkelijk samenwerken vindt.

TIP 8: Vriendelijk blijven

Wat er ook gebeurt, blijf altijd vriendelijk. Ook al ging de casting niet zoals je had gehoopt, zorg altijd dat je goed afsluit en iedereen bedankt. Het kan zijn dat je niet gekozen wordt voor deze job maar als je netjes afsluit blijf je toch in het geheugen van de casting director. Dit zorgt er misschien wel voor dat je voor een andere job wel wordt gekozen. 

Terug naar overzicht