Je eigen maten opmeten

Hoe neem je de juiste maten? Deze topic gaat je daarbij helpen. De meeste mensen hebben best een goed idee bij welke maten ze hebben, maar toch is het verstandig om deze accuraat op te nemen en in je profiel te vermelden. Hoe exacter de vermelding van je maten des te beter kunnen opdrachtgevers je vinden. Neem altijd de wijdste omtrek van het te meten deel.

Welke maten heb ik nodig?

Ga je naar een kledingmaker? Dan weet je zeker dat je met de juiste maten naar huis gaat, maar je kunt ook zelf met een meetlint heel goed je maten bepalen. De maten die je echt nodig hebt zijn borst, middel- en heupomvang en je beenlengte. De andere maten zijn een mooie aanvulling op je profiel maar niet direct noodzakelijk.

Als je de maten opneemt gebruik dan een flexibel meetlint en niet bijvoorbeeld een metalen rolmaat. Zorg ervoor dat het meetlint normaal valt en niet te los of te strak zit, meet op de blote huid en niet over de kleren heen.

Hoe kan ik mijn maten het beste meten?

Voor de beste maatopnames kun je het meetlint het beste op de volgende manieren plaatsen:

  • Borstomvang (Meet de cirkelomvang van je borst): plaats één eind van het meetlint op je borst, laat het meetlint onder je armen doorlopen over je schouderbladen en zo weer terug naar voren.
  • Middelomvang (Meet de cirkelomvang van je middel): gebruik het meetlint om je middel te omcirkelen net als een riem en meet vervolgens je natuurlijke middellijn, deze zit boven je navel en onder je ribben. Als je opzij buigt ontstaat er een vouw in je middel, dit is je natuurlijk middellijn. Houd je buik niet in want dan krijg je een onjuiste opname.
  • Heupomvang (Meet de cirkelomvang van je heupen): plaats het meetlint op je heup en laat het achterlangs lopen om je andere heup en zo weer terug naar het beginpunt. Wees er zeker van dat het meetlint over het wijdste gedeelte van je zitvlak gaat en dat het horizontaal recht loopt. Het gemakkelijkste is om deze maat m.b.v. een spiegel op te nemen.
  • Beenlengte (Dit is de afstand van het hoogste punt van je dij tot aan het laagste punt van je enkel): je kunt deze maat op twee manieren opmeten, namelijk met hulp van iemand op het moment dat je een broek draagt of zelf als je een broek hebt die goed zit. Met een broek die goed zit bedoelen we eentje waarbij de taille niet te ruim is en de lengte tot en met je enkel loopt. In dat geval meet je gewoon de beenlengte van de broek, dus van het kruis tot en met de zoom.
  • Dij (Meet de cirkelomvang van je dij): plaats het meetlint voor op je been, laat het naar achteren en rondom weer naar voren lopen naar het beginpunt. Je zult het misschien verleidelijk vinden het meetlint lager richting je knie te plaatsen maar dan zul je geen juiste maat meten.
  • Bovenarm (Meet de cirkelomvang van je bovenarm): plaats het meetlint rondom het wijdste gedeelte van je bovenarm.
  • Mouwlengte: Hierbij heb je hulp nodig want in je eentje is dit erg lastig op te meten. Plaats één hand op je middel; je elleboog zou in een 90 graden positie moeten staan. Plaats het uiteinde van het meetlint op het midden aan de achterkant van je nek en meet tot en met je schouder. Vervolgens meet je vanaf je schouder over je arm tot aan je elleboog en vanaf je elleboog tot aan je pols.
Terug naar overzicht