Hoe als model omgaan met een fotograaf?

Wanneer je als model voor het eerst met een fotograaf werkt, weet je - zeker als beginnend model - niet precies wat je kunt verwachten. Geroutineerde modellen hebben voldoende ervaring om dit beter in te schatten. Het is belangrijk dat je van tevoren de fotograaf leert kennen. Een persoonlijke ontmoeting is te verkiezen, maar niet altijd praktisch door de reisafstand. Maar gelukkig beschikken we ook over telefoon, email en MSN. Vraag de fotograaf naar zijn website of laat hem foto's mailen zodat je zijn stijl van fotograferen een beetje leert kennen. Het is ook een manier om te 'filteren', want er is een verontrustend aantal 'fakers' actief. Dat geldt overigens ook voor modellen. Als de fotograaf geen website heeft, wees dan in elk geval op je hoede. Of als deze geen contactmogelijkheid biedt of controleerbare (mail)adresgegevens bevat. Als een fotograaf geen website heeft, maar wel wat foto's kan mailen, dan adviseren wij altijd om te vragen tenminste ook één in hoge resolutie te sturen, want werk van anderen om mee te imponeren  is maar al te makkelijk vanaf het internet te kopiëren.

Bespreek ideeën en verwachtingen

Als je contact hebt, bespreek dan ook wat jouw ideeën en verwachtingen van de shoot zijn en vraag de fotograaf dat ook aan te geven. Als hij een naaktshoot voor ogen heeft en jij niet, moet dat duidelijk zijn voordat je in de studio verschijnt (of daarom juist niet). Het vormt ook een goede basis om na het contact ideeën verder te ontwikkelen of accessoires te zoeken die bij de fotoshoot kunnen worden gebruikt.

Een goede fotograaf zal op de dag van de shoot eerst proberen een vertrouwensbasis voor de dag te leggen. Even gezellig praten, onder het genot van een kopje koffie of thee, voordat met de opnamen wordt begonnen. Neem je portfolio mee en praat daar over. De fotograaf zal - als het goed is - het werk van zijn collega niet afkraken, maar hij kan hooguit wel aangeven hoe hij een bepaalde opname zou hebben gemaakt. Afkraken zou er alleen maar toe leiden dat jij je onzekerder gaat voelen.

Tips en aanwijzingen van de fotograaf

De fotograaf zal bereid zijn om je te helpen, maar hij zal zich - als het goed is - ervoor hoeden je aan te raken.  Hij zal met gebaren of met woorden aangeven wat hij van je wil. Hij moet jouw comfortzone respecteren.

Veel fotografen zullen je de mogelijkheid geven om binnen een pose je deze te laten aanpassen. Arm anders leggen, hoofd iets draaien. Als je om de paar seconden een pose even aanhoudt, geef je de fotograaf gelegenheid af te drukken. Hij houdt dan aan de sessie een ruime hoeveelheid foto's met subtiele verschillen over waaruit later de beste kunnen worden gekozen.

Op je gemak voelen

Vaak zal een fotograaf, ook als je een lingerie- of naaktshoot hebt afgesproken, met een aantal portretopnames of geklede poses beginnen en pas tot de voorgenomen shoot overgaan, als jij je volledig op je gemak voelt. Op een foto is te zien of een model gespannen is of onrustig. Een glamourshot waarbij het model met angstige ogen in de camera kijkt, werkt niet.

Foto's en nabewerking

Een goede fotograaf zal ervoor zorgen dat je heel snel, zeg binnen een week, over de resultaten van de fotoshoot kunt beschikken. Fotografen die je vijf of zes weken, of soms nog langer, laten wachten, doen het niet goed. Zij hadden, als ze geen tijd voor het traject na de opnames hebben, geen afspraak voor de shoot moeten maken.

Voor zijn vrije werk zal een fotograaf vooral zijn eigen keuze bepalen van de foto's die hij zal nabewerken. Is er een opdrachtgever in het spel dan zal hij die erbij betrekken. Zelf laten wij een model altijd meebepalen welke foto's zij of hij zelf graag voor haar of zijn portfolio zou willen hebben. Die wordt dan nabewerkt. Als het model dat leuk vindt, doen we de nabewerking soms samen met het model, omdat er zoveel keuzemogelijkheden zijn in de aanpak. Wij nemen dan wel de lead bij een voorgestelde bewerking. Deze betrokkenheid heeft o.i. een positieve uitwerking op een eventuele toekomstige samenwerking.

Conclusie: een ontspannen sfeer, goede afspraken, persoonlijke betrokkenheid en een vlotte afwikkeling zorgen ervoor dat beide partijen met genoegen op de fotoshoot terugkijken of beter nog úitkijken naar een volgende gelegenheid.

Terug naar overzicht